Uwielbiam
suszone pomidory... z tej miłości zrodziło się w mojej głowie
danie z ich wykorzystaniem, które okazało się strzałem w
dziesiątkę. Dodatek suszonych pomidorów sprawia że zwykłe
sznycle z kurczaka zmieniają się nie do poznania.
Składniki
podwójny filet z kurczaka (około
500g)
140g suszonych pomidorów w oleju
łyżka czubata pesto bazyliowego (najlepiej domowego)
sól, czarny pieprz
do panierowania:
jajko klasy L
płatki owsiane
bułka tarta
masło klarowane do smażenia
140g suszonych pomidorów w oleju
łyżka czubata pesto bazyliowego (najlepiej domowego)
sól, czarny pieprz
do panierowania:
jajko klasy L
płatki owsiane
bułka tarta
masło klarowane do smażenia
Sposób
przygotowania:
W blenderze
rozdrabniamy i łączymy suszone pomidory i pesto bazyliowe.
Doprawiamy do smaku solą
i świeżo mielonym pieprzem.
Filet z kurczaka
myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na kotleciki.
Pierś przed nałożeniem masy pomidorowej możemy obtoczyć w mące.
Panierka lepiej będzie się trzymała a kurczak pozostanie soczysty.
Każdego kotlecika smarujemy z jednej strony masa pomidorową i
panierujemy w jajku a następnie w płatkach owsianych wymieszanych z
bułką tartą. Smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym
na złoto.
Panierki z płatków owsianych jeszcze nie robiłam. Co prawda powinny mnie bardziej zaciekawić suszone pomidory, ale jednak to panierce przyglądałam się dłuższą chwilę.
OdpowiedzUsuń