Uwielbiam
zapach świeżego chleb! Ten jest super prosty w przygotowaniu.
Najwięcej czasu pochłania wyrastanie ciasta i pieczenia ale to nie
absorbuje to naszej uwagi. Możemy więc nastawić ciasto i zająć
się czymkolwiek innym. Chleb przygotowany na bazie mąk
bezglutenowych z duża ilością nasion. Świetny dla osób dbających
o dietę!
Składniki:
(na
blachę keksówkę)
200 g mąki ryżowej
200 g mąki ryżowej
200
g mąki jaglanej
100
g mąki owsianej
3
łyżki siemienia lnianego
3
łyżki słonecznika
3
łyżki pestek dyni
3
łyżki orzechów włoskich
1
łyżeczka soli
1
łyżka miodu
13
g suszonych drożdży
550
ml ciepłej wody
czarnuszka
do posypania
Sposób przygotowania:
Orzechy łupie i lekko rozdrabniam. Wszystkie składniki chleba: mąki, nasiona, orzechy, drożdże, sól, miód, i letnią wodę dokładnie mieszam. Przykrywam ręczniczkiem i pozostawiam w cieple na ok. 20-30 min ( ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 40' stopni C).
Po
tym czasie ciasto ponownie mieszam i przekładam do keksówki
wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiam w cieple pod
przykryciem na kolejne 30 min.
Po
wyrośnięciu ciasto piekę w temperaturze 230 st. C przez ok. 50
min.
Ciasto
studzę na kuchennej kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz