Smak
i zapach tego dżemu przywołuje mi na myśl święta. Intensywny
aromat pomarańczy i cytryny świetnie ożywia nieco mdły smak dyni.
Do tego ma piękny pomarańczowy kolor.
Składniki:
1kg
miąższu z dyni
3
pomarańcze (sok i skórka)
3
cytryny (sok i skórka)
500g
cukru
laska
cynamonu
1/4 gałki muszkatołowej, 2-3 goździki, gwiazdka anyżu gwieździstego (opcjonalnie)
woda
Sposób
przygotowania:
Słoiczki
dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku przez 15 minut w 100
stopniach C.
Dynię
wydrążamy i obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w kostkę i
umieszczamy w garnku. Podlewamy około szklanką wody. Do dyni
dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryn oraz otartą skórkę
z owoców a także cukier i cała laskę cynamonu. Opcjonalnie możemy dodać gałkę muszkatołową, goździki i anyż gwieździsty.
Całość
gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając aż dżem uzyska
pożądana konsystencję. Wyciągamy laskę cynamonu i resztę przypraw.
Dżem
przekładamy do wcześniej przygotowanym słoiczków i szczelnie
zakręcamy.
piękny pomarańczowy kolor)))
OdpowiedzUsuńPiękny kolor i pyszny smak :) Widać że jesień <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/
Cudowny kolor, na pewno jest pycha!
OdpowiedzUsuń