piątek, 11 listopada 2016

Glazurowane żeberka w marynacie

Soczyste glazurowane żeberka w pysznej, słodkawej marynacie z sosu sojowego, ketchupu, sosu Worcester i miodu. Absolutnie najlepsze! 

 


Składniki:

1,5 kg „mięsnych” żeberek
marynata:
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki sosu Worceseter
łyżka oleju
łyżeczka suszonego imbiru
glazura:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
łyżka sosu Worcester
czubata łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki z jednym żeberkiem. Najlepiej wybrać żeberka z duża ilością mięsa a niezbyt tłuste.
Przygotowujemy marynatę: sos sojowy, Worcester, ketchup, olej, imbir i przeciśnięty czosnek mieszamy dokładnie ze sobą. Obtaczamy żeberka tak żeby były przykryte marynatą ze wszystkich stron. Naczynie z zamarynowanymi żeberkami zostawiamy w lodówce na noc.
Następnego dnia żeberka pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 2-2,5 h (w zależności od wielkości żeberek), co pól godziny przewracając mięso. Podnosimy temperaturę do 220 stopni C.
Składniki glazury: sos sojowy, Worcaster, ketchup i miód dokładnie mieszamy i smarujemy wierzch mięsa. Pieczemy do zarumienienia mięsa około 10 minut.
Mięso serwujemy z powstałym z marynaty sosem.



2 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie glazury! Teraz co prawda odchudzam się z aplikacją www.kcalmar.com wiec trzymam się jadłospsisu, ale wczesniej to miód + ocet balsamiczny wszędzie był!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly