Soczyste
glazurowane żeberka w pysznej, słodkawej marynacie z sosu sojowego,
ketchupu, sosu Worcester i miodu. Absolutnie najlepsze!
Składniki:
1,5
kg „mięsnych” żeberek
marynata:
3
ząbki czosnku
3
łyżki sosu sojowego
3
łyżki ketchupu pikantnego
2
łyżki sosu Worceseter
łyżka
oleju
łyżeczka
suszonego imbiru
glazura:
2
łyżki sosu sojowego
2
łyżki ketchupu pikantnego
łyżka
sosu Worcester
czubata
łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki z jednym żeberkiem. Najlepiej wybrać żeberka z duża ilością mięsa a niezbyt tłuste.
Przygotowujemy
marynatę: sos sojowy, Worcester, ketchup, olej, imbir i przeciśnięty
czosnek mieszamy dokładnie ze sobą. Obtaczamy żeberka tak żeby
były przykryte marynatą ze wszystkich stron. Naczynie z
zamarynowanymi żeberkami zostawiamy w lodówce na noc.
Następnego
dnia żeberka pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym w
piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 2-2,5 h (w zależności od
wielkości żeberek), co pól godziny przewracając mięso. Podnosimy
temperaturę do 220 stopni C.
Składniki
glazury: sos sojowy, Worcaster, ketchup i miód dokładnie mieszamy i
smarujemy wierzch mięsa. Pieczemy do zarumienienia mięsa około 10
minut.
Mięso
serwujemy z powstałym z marynaty sosem.
Wyglądają bardzo apetycznie)))
OdpowiedzUsuńKocham takie glazury! Teraz co prawda odchudzam się z aplikacją www.kcalmar.com wiec trzymam się jadłospsisu, ale wczesniej to miód + ocet balsamiczny wszędzie był!
OdpowiedzUsuń