Danie
z cyklu „20 minut i gotowe”. Ekspresowe danie wegetariańskie
inspirowane kuchnią orientalną. Wyraźnie pikantne, pełne smaku i
pyszne!
Składniki:
2
ząbki czosnku
2
łyżeczki sosu chili Sambal Oelek
biała
cebula
olej
kokosowy do smażenia
250g
tofu
250g
pieczarek
szklanka
zielonego groszku
400ml
mleczka kokosowego
sól,
czarny pieprz
makaron
ryżowy
Sposób
wykonania:
Pieczarki
myjemy i kroimy w plasterki.
Na
rozgrzanym woku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy około pół
minuty posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy sos Sambal
Oelek i przesmażamy razem. Dodajemy posiekaną w półplasterki
cebulę oraz tofu pokrojone w kostkę i smażymy do zarumienienia a
następnie dodajemy pieczarki i zielony groszek i dalej przesmażamy
aż zmiękną.
Dolewamy
mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień. Gdy pieczarki zmiękną a sos
stężeje doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym
pieprzem.
Serwujemy
z dodatkiem makaronu ryżowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz