poniedziałek, 14 listopada 2016

Orientalne tofu z warzywami

Danie z cyklu „20 minut i gotowe”. Ekspresowe danie wegetariańskie inspirowane kuchnią orientalną. Wyraźnie pikantne, pełne smaku i pyszne! 

 

Składniki:
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek
biała cebula
olej kokosowy do smażenia
250g tofu
250g pieczarek
szklanka zielonego groszku
400ml mleczka kokosowego
sól, czarny pieprz

makaron ryżowy

Sposób wykonania:

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Na rozgrzanym woku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy około pół minuty posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy sos Sambal Oelek i przesmażamy razem. Dodajemy posiekaną w półplasterki cebulę oraz tofu pokrojone w kostkę i smażymy do zarumienienia a następnie dodajemy pieczarki i zielony groszek i dalej przesmażamy aż zmiękną.
Dolewamy mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień. Gdy pieczarki zmiękną a sos stężeje doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Serwujemy z dodatkiem makaronu ryżowego.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly