poniedziałek, 31 października 2016

Sałatka z szpinakiem i jajkiem

Szpinak, rukola, jajko i wyraziste suszone pomidory. Kilka niewyszukanym składników na pyszną, lekką przystawkę lub posiłek do pracy.


 


Składniki:

200g świeżego szpinaku (najlepiej baby)
200g rukoli
słoik suszonych pomidorów w oleju
4 jajka
2-3 kromki chleba
oliwa z oliwek lub oliwa z suszonych pomidorów
ząbek czosnku
sól, czarny pieprz, koperek

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli. Studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki.
Szpinak i rukole myjemy, mieszamy razem i rozkładamy na talerze.
Pomidory odsączamy z oliwy i układamy na szpinaku z rukolą.
Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na patelni z odrobiną oliwy. Doprawiamy oregano.
Na wierzchu sałatki układamy ćwiartki jajek i posypujemy grzankami.
Oliwę z oliwek lub z suszonych pomidorów mieszamy z przyprawami : solą, czarnym pieprzem i koperkiem. Polewamy sałatkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly