Szpinak,
rukola, jajko i wyraziste suszone pomidory. Kilka niewyszukanym
składników na pyszną, lekką przystawkę lub posiłek do pracy.
Składniki:
200g świeżego szpinaku (najlepiej baby)
200g
rukoli
słoik
suszonych pomidorów w oleju
4
jajka
2-3
kromki chleba
oliwa
z oliwek lub oliwa z suszonych pomidorów
ząbek
czosnku
sól,
czarny pieprz, koperek
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli. Studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki.
Szpinak
i rukole myjemy, mieszamy razem i rozkładamy na talerze.
Pomidory odsączamy z oliwy i układamy
na szpinaku z rukolą.
Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na
patelni z odrobiną oliwy. Doprawiamy oregano.
Na wierzchu sałatki układamy ćwiartki
jajek i posypujemy grzankami.
Oliwę z oliwek lub z suszonych pomidorów
mieszamy z przyprawami : solą, czarnym pieprzem i koperkiem.
Polewamy sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz