Klasyczne
klopsiki wieprzowe zyskają zupełnie nowy wymiar, gdy wypełnimy je
szpinakowym farszem z czosnkiem, cebulką i śmietanką.
Składniki:
klopsy:
500g
mięsa mielonego z łopatki
2
jajka
2
łyżki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików
średnia
cebula
łyżeczka
musztardy francuskiej
sól,
czarny pieprz, majeranek
olej
do smażenia
szklanka
esencjonalnego bulionu
szpinak:
koło
200g rozdrobnionego szpinaku
2
ząbki czosnku
średnia
biała cebula
sól,
czarny pieprz
100ml
słodkiej śmietanki
Sposób przygotowania:
Szpinak:
Na
patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy drobno pokrojoną cebulkę
i czosnek posiekany w cienkie plasterki. Dodajemy szpinak (może być
mrożony) i przesmażamy razem kilka minut aż szpinak zmięknie.
Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podlewamy
słodka śmietanką i redukujemy aż niemal cała wyparuje.
Klopsy:
Cebule
drobno siekamy. Wszystkie składniki klopsów (poza olejem :) )
połączyć i wyrobić jednolita masę. Doprawić do smaku solą,
świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz roztartym majerankiem. Na
patelni rozgrzewamy olej. Odrywamy kawałki mięsnej masę,
rozpłaszczamy w dłoni i nakładamy łyżeczkę szpinakowego farszu.
Formujemy klopsy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto ze
wszystkich stron. Podlewamy szklanka bulionu i dusimy na wolnym ogniu
około 10-15 minut w zależności od wielkości klopsów.
Klopsiki ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)))
OdpowiedzUsuń