piątek, 28 października 2016

Klopsy z szpinakiem

Klasyczne klopsiki wieprzowe zyskają zupełnie nowy wymiar, gdy wypełnimy je szpinakowym farszem z czosnkiem, cebulką i śmietanką. 
 

Składniki:


klopsy:
500g mięsa mielonego z łopatki
2 jajka
2 łyżki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików
średnia cebula
łyżeczka musztardy francuskiej
sól, czarny pieprz, majeranek
olej do smażenia

szklanka esencjonalnego bulionu

szpinak:
koło 200g rozdrobnionego szpinaku
2 ząbki czosnku
średnia biała cebula
sól, czarny pieprz
100ml słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:

Szpinak:
Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek posiekany w cienkie plasterki. Dodajemy szpinak (może być mrożony) i przesmażamy razem kilka minut aż szpinak zmięknie. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podlewamy słodka śmietanką i redukujemy aż niemal cała wyparuje.

Klopsy:
Cebule drobno siekamy. Wszystkie składniki klopsów (poza olejem :) ) połączyć i wyrobić jednolita masę. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz roztartym majerankiem. Na patelni rozgrzewamy olej. Odrywamy kawałki mięsnej masę, rozpłaszczamy w dłoni i nakładamy łyżeczkę szpinakowego farszu. Formujemy klopsy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy szklanka bulionu i dusimy na wolnym ogniu około 10-15 minut w zależności od wielkości klopsów.


3 komentarze:

  1. Klopsiki ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly