Mróz
za oknem, ciepły kocyk i pyszna korzenna herbata z cytrynką. Może
być przyjemniej? Taka cytrynka z aromatem wanilii i cynamonu jest
wyśmienita do zimowej herbaty (najlepiej razem z korzennym syropem).
Składniki:
4 cytryny
1,5 szklanki wody
szklanka
cukru
laska
cynamonu
laska
wanilii
1
anyż gwieździsty
Sposób przygotowania:
Małe
słoiczki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C.
Wodę
zagotowujemy z cukrem i przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około
10 minut. Cytryny parzymy wrzątkiem i kroimy w plasterki. Plasterki
cytryn układamy w słoikach i zalewamy nieco przestudzonym syropem
około 75-70stopni C.
Nie
ma potrzeby pasteryzować. Tak przygotowane cytryny wytrzymują co
najmniej pół roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz