środa, 26 października 2016

Cytryny na zimę w korzennym syropie

Mróz za oknem, ciepły kocyk i pyszna korzenna herbata z cytrynką. Może być przyjemniej? Taka cytrynka z aromatem wanilii i cynamonu jest wyśmienita do zimowej herbaty (najlepiej razem z korzennym syropem).



Składniki:


4 cytryny

1,5 szklanki wody

szklanka cukru

laska cynamonu

laska wanilii

1 anyż gwieździsty


Sposób przygotowania:



Małe słoiczki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C.

Wodę zagotowujemy z cukrem i przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Cytryny parzymy wrzątkiem i kroimy w plasterki. Plasterki cytryn układamy w słoikach i zalewamy nieco przestudzonym syropem około 75-70stopni C.

Nie ma potrzeby pasteryzować. Tak przygotowane cytryny wytrzymują co najmniej pół roku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly