piątek, 7 października 2016

Zupa krem pomidorowo-kokosowa

Nieco zaskakujące i baaardzo smaczne połączenie smaku pomidora i kokosa. Niewiarygodne jak niewielki dodatek nowego składnika może odmienić klasyczną pomidorową!

 
Składniki:
łyżka masła
ząbek czosnku
1-1,5 kg pomidorów
szklanka esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego
200ml mleka kokosowego
sól, pieprz,
świeże listki bazylii
dwie łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów)

groszek ptysiowy lub mini mozarella

Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w garnku, przesmażyć przeciśnięty ząbek czosnku, dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory i około szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego. Gotować aż pomidory się rozpadną i lekko zredukują. Dodać pół puszki mleka kokosowego oraz oliwę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżą bazylią. Zmiksować na gładko. Serwować z groszkiem ptysiowym lub kulkami mini mozarelli.

3 komentarze:

  1. Ta czerwień tej zupy mnie onieśmiela! Jest cudowna. Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. z mleczkiem kokosowym! Nie wpadłabym na to :) Świetny pomysł :) Zupa wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne! Ja ostatnio gotuję z www.kcalmar.com > Polecam, jako inspirację!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly