Lekka
i zdrowa sałatka z świeżym szpinakiem, rzodkiewką i jakiem.
Szpinak z powodzeniem można zastąpić rukolą lub roszponką.
Składniki:
100g
świeżych liści szpinaku
½
pęczka rzodkiewki
100
ml jogurtu greckiego
2
jajka
kromka
chleba pełnoziarnistego
sól,
czarny pieprz, koperek, czosnek
Sposób przygotowania:
Szpinak i rzodkiewkę dokładnie myjemy. Rzodkiewkę kroimy na cztery części. Kromkę chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobina oliwy i oregano.
Na
talerzach układamy szpinak a na nim rzodkiewkę, jajka i grzanki.
Jogurt grecki mieszamy z przeciśniętym ząbkiem czosnku, solą,
czarnym pieprzem i koperkiem. Całość polewamy jogurtem.
Uwielbiam rzodkiewkę, koniecznie muszę jutro zrobić na śniadanko:)
OdpowiedzUsuńIdealny pomysł na lekką kolację :)
OdpowiedzUsuń