Jest
to bardzo łatwa i szybka w wykonaniu potrawa. Można ją dowolnie
modyfikować dodając swoje ulubione dodatki. Często robię ją
kiedy zostanie mi z poprzedniego obiadu ryż i podaję zamiast
ziemniaków czy tradycyjnego ryżu.
Składniki:
300g ugotowanego ryżu
3
jajka
4-5
łyżek mąki
mała
cebula
pół
pęczka natki pietruszki
sól,
pieprz, ostra papryka do smaku
Olej
do smażenia
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy i studzimy. Możemy użyć tez tego, który został z poprzedniego obiadu. Ryż łączymy z jajkami i mąką tak aby powstało gęste ciasto. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i ostra papryką. Smażymy na rumiano na oleju na rozgrzanej patelni.
Serwujemy
jako dodatek do dań mięsnych lub ryb.
nigdy nie jadłam takich placuszków, może kiedyś sama podobne przygotuję
OdpowiedzUsuń