Delikatny
kurczak, mnóstwo fasolki szparagowej i aromatyczna czerwona papryka
w jednym bardzo szybkim daniu obiadowym. Bez wymyślnych składników,
długiego stania przy garnkach i skomplikowanych receptur.
Składniki:
1kg
żółtej fasolki szparagowej
500g piersi z kurczaka
2 cebule
500g piersi z kurczaka
2 cebule
ząbek
czosnku
strąk czerwonej papryki
około 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego
strąk czerwonej papryki
około 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego
100ml
słodkiej śmietanki
olej do smażenia
sól, pieprz, oregano, słodka papryka
natka pietruszki do posypania
olej do smażenia
sól, pieprz, oregano, słodka papryka
natka pietruszki do posypania
Sposób
przygotowania:
Na
rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w plasterki kurczaka z
przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, świeżo mielonym
czarnym pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy pokrojoną
w piórka cebule, kawałki czerwonej papryki oraz umytą i pokrojoną
w pół fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem,
zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw
(przez około 15 minut). Odlewamy nieco gorącego płynu i
zahartowujemy śmietankę. Dodajemy do kurczaka z warzywami i
mieszamy do zagotowania.
Serwujemy
z ryżem posypane ziołami lub rukolą.
polecam pyszne i szybkie
OdpowiedzUsuń-------------------------------------
http://bit.ly/2eq3TuE