piątek, 14 października 2016

Fasolka szparagowa z kurczakiem

Delikatny kurczak, mnóstwo fasolki szparagowej i aromatyczna czerwona papryka w jednym bardzo szybkim daniu obiadowym. Bez wymyślnych składników, długiego stania przy garnkach i skomplikowanych receptur.

 

Składniki:
1kg żółtej fasolki szparagowej
500g piersi z kurczaka
2 cebule
ząbek czosnku
strąk czerwonej papryki
około 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego
100ml słodkiej śmietanki
olej do smażenia
sól, pieprz, oregano, słodka papryka
natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w plasterki kurczaka z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebule, kawałki czerwonej papryki oraz umytą i pokrojoną w pół fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (przez około 15 minut). Odlewamy nieco gorącego płynu i zahartowujemy śmietankę. Dodajemy do kurczaka z warzywami i mieszamy do zagotowania.
Serwujemy z ryżem posypane ziołami lub rukolą.



1 komentarz:

  1. polecam pyszne i szybkie

    -------------------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly