Fit
słodycze? Proszę bardzo! Słodziutkie trufle z daktyli i płatków
migdałowych obtoczone gorzkim kakao przygotujemy w dosłownie kilka
minut. Bezglutenowe,
bez cukru, bez pieczenia i przepyszne!
Składniki:
200g
suszonych daktyli
150g
płatków migdałów
2
mocno czubate łyżeczki kakao + do obtoczenia
opcjonalnie
łyżeczka miodu
Sposób
przygotowania:
Daktyle
pozbawiamy pestek. Zalewamy gorącą woda i zostawiamy na godzinę,
odsączamy na sitku (nie odciskamy).
Płatki
migdałów mielimy w blenderze razem z namoczonymi daktylami i kakao
aż uzyskamy gęstą, jednolita masę. Ewentualnie dodajemy łyżeczkę
miodu ale nie ma takiej konieczności bo daktyle są wystarczająco
słodkie.
Małą
łyżeczką namaczamy w zimnej wodzie i odrywamy małe kawałki masy.
Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w
kakao.
Zostawiamy
w lodówce do schłodzenia ale jeśli nie jesteście w stanie
odczekać tych dwóch godzin to możecie jeść je bezpośrednio po
przygotowaniu :)
kocham daktyle z kakao, mogłabym zjeść nieskończoną ilośc takich kuleczek ;)
OdpowiedzUsuńTakie trufle są moimi ulubionymi! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/