środa, 19 października 2016

Jednogarnkowe danie z mięsem i warzywami

Danie jednogarnkowe mają kilka fantastycznych zalet: smaki składników świetnie się przenikają, danie jest łatwe w przygotowaniu a po obiedzie nie mamy góry naczyń do zmywania.

Składniki:


300g ryżu
500g mięsa mielonego
2 puszki pomidorów pelatti lub 6 dużych pomidorów bez skórki
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
pół selera
papryka czerwona
sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania:

R
yż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

Na rozgrzanej patelni szklimy posiekany w półplasterki por. Dodajemy mięso doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Kiedy mięso się zetnie dodajemy pokrojone na drobną kartkę warzywa: marchew, pietruszkę seler i czerwoną paprykę. Całość podlewamy pomidorkami pelatti i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Doprawiamy do smaku.

Serwujemy z ryżem, posypane świeżymi ziołami.


1 komentarz:

  1. Kocham dania jednogarnkowe. Zwłaszcza w pogodę taką jak ta, bo przy takiej ulewie naprawdę odechciewa się wszystkiego poza siedzeniem pod kocem z kubkiem gorącego kakao :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly