Danie
jednogarnkowe mają kilka fantastycznych zalet: smaki składników
świetnie się przenikają, danie jest łatwe w przygotowaniu a po
obiedzie nie mamy góry naczyń do zmywania.
Składniki:
300g
ryżu
500g
mięsa mielonego
2
puszki pomidorów pelatti lub 6 dużych pomidorów bez skórki
2
marchewki
1
pietruszka
1
por
pół
selera
papryka
czerwona
sól,
pieprz, ostra papryka
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Na
rozgrzanej patelni szklimy posiekany w półplasterki por. Dodajemy
mięso doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą
papryką. Kiedy mięso się zetnie dodajemy pokrojone na drobną
kartkę warzywa: marchew, pietruszkę seler i czerwoną paprykę.
Całość podlewamy pomidorkami pelatti i dusimy na wolnym ogniu pod
przykryciem około 10 minut.
Doprawiamy
do smaku.
Serwujemy
z ryżem, posypane świeżymi ziołami.
Kocham dania jednogarnkowe. Zwłaszcza w pogodę taką jak ta, bo przy takiej ulewie naprawdę odechciewa się wszystkiego poza siedzeniem pod kocem z kubkiem gorącego kakao :)
OdpowiedzUsuń