Nieco
zaskakujące i baaardzo smaczne połączenie smaku pomidora i kokosa.
Niewiarygodne jak niewielki dodatek nowego składnika może odmienić
klasyczną pomidorową!
Składniki:
łyżka
masła
ząbek
czosnku
1-1,5 kg pomidorów
szklanka esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego
200ml mleka kokosowego
sól, pieprz,
1-1,5 kg pomidorów
szklanka esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego
200ml mleka kokosowego
sól, pieprz,
świeże
listki bazylii
dwie łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów)
groszek ptysiowy lub mini mozarella
dwie łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów)
groszek ptysiowy lub mini mozarella
Sposób
przygotowania:
Masło
rozpuścić w garnku, przesmażyć przeciśnięty ząbek czosnku,
dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory i około szklanki
esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego. Gotować aż
pomidory się rozpadną i lekko zredukują. Dodać pół puszki mleka
kokosowego oraz oliwę pomidorową. Doprawić do smaku solą,
pieprzem i świeżą bazylią. Zmiksować na gładko. Serwować z
groszkiem ptysiowym lub kulkami mini mozarelli.
Ta czerwień tej zupy mnie onieśmiela! Jest cudowna. Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńz mleczkiem kokosowym! Nie wpadłabym na to :) Świetny pomysł :) Zupa wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńGenialne! Ja ostatnio gotuję z www.kcalmar.com > Polecam, jako inspirację!
OdpowiedzUsuń