środa, 5 października 2016

Orientalne pieczarki z mleczkiem kokosowym

Wydawałoby się, ze pieczarki nie są w stanie nas niczym zaskoczyć. A jednak! W pikantnej odsłonie z mleczkiem kokosowym i pietruszką są po prostu przepyszne. Możemy serwować je jako danie główne z ryżem lub makaronem różowym bądź jako dodatek np. do sajgonek.




Składniki:
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek
biała cebula
olej sezamowy do smażenia
500g pieczarek
400ml mleczka kokosowego
sól, czarny pieprz
½ pęczka natki pietruszki

Sposób wykonania:

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Na rozgrzany wok lub duża patelnię wlewamy olej i podsmażamy krótko (pół minuty) posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy sos Sambal Oelek i przesmażamy razem. Dodajemy posiekaną w półplasterki cebulę i smażymy do zeszklenia a następnie dodajemy pieczarki.
Po około 3 minutach dodajemy mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień. Gdy pieczarki zmiękną a sos stężeje doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Posypujemy obficie posiekaną natka pietruszki.
Serwujemy z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego lub jako dodatek do potraw kuchni chińskiej np. sajgonek.

2 komentarze:

  1. No proszę, bardzo ciekawa propozycja podania zwyczajnych pieczarek!

    OdpowiedzUsuń
  2. super sprawa, nie znałam takiego mixa smakowego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly