Wydawałoby
się, ze pieczarki nie są w stanie nas niczym zaskoczyć. A jednak!
W pikantnej odsłonie z mleczkiem kokosowym i pietruszką są po
prostu przepyszne. Możemy serwować je jako danie główne z ryżem
lub makaronem różowym bądź jako dodatek np. do sajgonek.
Składniki:
2
ząbki czosnku
2
łyżeczki sosu chili Sambal Oelek
biała
cebula
olej
sezamowy do smażenia
500g
pieczarek
400ml
mleczka kokosowego
sól,
czarny pieprz
½
pęczka natki pietruszki
Sposób
wykonania:
Pieczarki
myjemy i kroimy w plasterki.
Na
rozgrzany wok lub duża patelnię wlewamy olej i podsmażamy krótko
(pół minuty) posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy sos
Sambal Oelek i przesmażamy razem. Dodajemy posiekaną w półplasterki
cebulę i smażymy do zeszklenia a następnie dodajemy pieczarki.
Po
około 3 minutach dodajemy mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień. Gdy
pieczarki zmiękną a sos stężeje doprawiamy do smaku solą i
świeżo mielonym czarnym pieprzem. Posypujemy obficie posiekaną
natka pietruszki.
Serwujemy
z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego lub jako dodatek do potraw
kuchni chińskiej np. sajgonek.
No proszę, bardzo ciekawa propozycja podania zwyczajnych pieczarek!
OdpowiedzUsuńsuper sprawa, nie znałam takiego mixa smakowego :)
OdpowiedzUsuń