piątek, 23 września 2016

Orientalna fasolka z tofu

To pyszne, orientalne danie przygotujemy w 20 minut. Jego złożony, pikantno-słony smak świetnie komponuje się z ryżem bądź makaronem ryżowym.

 

Składniki:
3 ząbki czosnku
3 szalotki
olej kokosowy do smażenia
świeży imbir wielkości kciuka
papryczka chilli
250g tofu
jedna pierś z kurczaka (w wersji wegetariańskiej pominąć)
500g fasolki szparagowej
sól, czarny pieprz
ciemny sos sojowy
½ pęczka natki pietruszki lub dymki

Sposób wykonania:

Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru al dente. Odsączamy.
Na rozgrzanym woku lub dużej patelni roztapiamy olej kokosowy i podsmażamy krótko posiekany w cienkie plasterki czosnek, szalotki, chilli oraz starty imbir. Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę tofu oraz doprawioną solą i czarnym pieprzem pierś z kurczaka i przesmażamy razem.
Gdy tofu i kurczak są ładnie podsmażone dodajemy odsączoną, ugotowaną fasolkę i sos sojowy. Przesmażamy jeszcze chwile razem do połączenia smaków. Opcjonalnie można doprawić łyżeczką cukru. Posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki lub posiekaną dymką.
Serwujemy z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego.


1 komentarz:

  1. muszę to zrobić...ciekawi mnie smak tej fasolki

    -------------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly