środa, 21 września 2016

Jajecznica grzybiarza

Jajecznica to jedno z podstawowych dań śniadaniowych. Można ją modyfikować na wiele sposobów dodając ulubione składniki. Jesienną porą polecam przepyszną wersję z leśnymi grzybami, których smak dominuje nad daniem. Dodatek delikatnej i neutralnej cukinii i słodkawej cebulki świetnie się komponuje podbijając smak.



Składniki:
250g leśnych grzybów
biała cebula
½ średniej cukinia
łyżka masła
sól, czarny pieprzem
4 jajka
3 łyżki śmietanki 30%
płatki papryki
nasiona dyni

Sposób przygotowania:
Grzyby oczyszczamy i myjemy. Kroimy w mniejsze kawałki. Przesmażamy na suchej patelni aż odparuje płyn. Cukinie kroimy w słupki i dokładamy do grzybów. Odparowujemy. Cebule kroimy w piórka. Do grzybów dodajemy łyże masła i cebulkę szklimy i doprawiamy sola i czarnym pieprzem. Jajka wbijamy do pojemnika, roztrzepujemy ze śmietanką, sola i pieprzem. Masę jajeczna dolewamy do grzybów i cukinii. Smażymy do ścięcia jajek. Jajecznice posypujemy płatkami papryki i nasionami dyni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly