Jajecznica to jedno z podstawowych dań
śniadaniowych. Można ją modyfikować na wiele sposobów dodając
ulubione składniki. Jesienną porą polecam przepyszną wersję z
leśnymi grzybami, których smak dominuje nad daniem. Dodatek
delikatnej i neutralnej cukinii i słodkawej cebulki świetnie się
komponuje podbijając smak.
Składniki:
250g leśnych grzybów
biała cebula
½ średniej cukinia
łyżka masła
sól, czarny pieprzem
4 jajka
3 łyżki śmietanki 30%
płatki papryki
nasiona dyni
Sposób
przygotowania:
Grzyby oczyszczamy i myjemy. Kroimy w
mniejsze kawałki. Przesmażamy na suchej patelni aż odparuje płyn.
Cukinie kroimy w słupki i dokładamy do grzybów. Odparowujemy.
Cebule kroimy w piórka. Do grzybów dodajemy łyże masła i cebulkę
szklimy i doprawiamy sola i czarnym pieprzem. Jajka wbijamy do
pojemnika, roztrzepujemy ze śmietanką, sola i pieprzem. Masę
jajeczna dolewamy do grzybów i cukinii. Smażymy do ścięcia jajek.
Jajecznice posypujemy płatkami papryki i nasionami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz