To
pyszne, orientalne danie przygotujemy w 20 minut. Jego złożony,
pikantno-słony smak świetnie komponuje się z ryżem bądź
makaronem ryżowym.
Składniki:
3
ząbki czosnku
3
szalotki
olej
kokosowy do smażenia
świeży
imbir wielkości kciuka
papryczka
chilli
250g
tofu
jedna
pierś z kurczaka (w wersji wegetariańskiej pominąć)
500g
fasolki szparagowej
sól,
czarny pieprz
ciemny
sos sojowy
½
pęczka natki pietruszki lub dymki
Sposób
wykonania:
Fasolkę
gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru al dente.
Odsączamy.
Na
rozgrzanym woku lub dużej patelni roztapiamy olej kokosowy i
podsmażamy krótko posiekany w cienkie plasterki czosnek, szalotki,
chilli oraz starty imbir. Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę
tofu oraz doprawioną solą i czarnym pieprzem pierś z kurczaka i
przesmażamy razem.
Gdy
tofu i kurczak są ładnie podsmażone dodajemy odsączoną,
ugotowaną fasolkę i sos sojowy. Przesmażamy jeszcze chwile razem
do połączenia smaków. Opcjonalnie można doprawić łyżeczką
cukru. Posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki lub posiekaną
dymką.
Serwujemy
z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego.
muszę to zrobić...ciekawi mnie smak tej fasolki
OdpowiedzUsuń-------------------------------
http://bit.ly/2eq3TuE