Przedstawiam
danie jednogarnkowe, które bez problemu możemy przygotować w
zaledwie pól godziny. Dzięki dużej ilości warzyw i mięsa danie
bogate jest w witaminy i białko a możliwość modyfikacji ilości i
rodzaju warzyw sprawia, że możemy bez problemu dostosować smak dania do
własnego gustu.
Składniki:
500g
mięsa mielonego
biała
cebula
2
ząbki czosnku
olej
do smażenia
1
cukinia
2
marchewki
½
białej kapusty
1
kalarepa
250ml
sosu pomidorowego
papryczka
chilli
sól,
pieprz, liść laurowy, słodka papryka, majeranek
Sposób
przygotowania:
Na
rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę i
cienkie plasterki czosnku. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą,
świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem i papryką. Cukinię,
marchewki i kalarepę kroimy w niedużą kostkę, kapustę
szatkujemy. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażyć razem przez
kilka minut. Dodajemy sos pomidorowy i kilka liści laurowych. Dusimy
na małym ogniu przez około 15 minut (aż warzywa zmiękną), od
czasu do czasu mieszając.
Doprawić
do smaku solą, czarnym pieprzem i papryką. Serwować z ryżem.
Bardzo fajny pomysł na obiad, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń