poniedziałek, 26 września 2016

Eintopf z kapustą

Przedstawiam danie jednogarnkowe, które bez problemu możemy przygotować w zaledwie pól godziny. Dzięki dużej ilości warzyw i mięsa danie bogate jest w witaminy i białko a możliwość modyfikacji ilości i rodzaju warzyw sprawia, że możemy bez problemu dostosować smak dania do własnego gustu.






Składniki:

500g mięsa mielonego

biała cebula

2 ząbki czosnku

olej do smażenia

1 cukinia

2 marchewki

½ białej kapusty

1 kalarepa

250ml sosu pomidorowego

papryczka chilli

sól, pieprz, liść laurowy, słodka papryka, majeranek



Sposób przygotowania:



Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę i cienkie plasterki czosnku. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem i papryką. Cukinię, marchewki i kalarepę kroimy w niedużą kostkę, kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażyć razem przez kilka minut. Dodajemy sos pomidorowy i kilka liści laurowych. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut (aż warzywa zmiękną), od czasu do czasu mieszając.

Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i papryką. Serwować z ryżem.









1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly