To
danie to bardzo szybka wegetariańska propozycja obiadowa, którą
przygotujemy w zaledwie 20 minut. Świetnie sprawdzi się jako danie
do pracy lub szybki obiad.
Składniki:
olej
kokosowy do smażenia
2-3
ząbki czosnku
papryczka
chilli
2
szalotki
300g
tofu
marchewka
sos
sojowy
20-30g
suszonych grzybów mun
½
słoiczka pędów bambusa
opakowanie
makaronu ryżowego
do
podania sos słodko kwaśny
Sposób
wykonania:
Grzyby
mun zalewamy wrzątkiem lub bulionem i zostawiamy na około 4-5
minut. Odcedzamy.
Na
rozgrzanym woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy
krótko (około pół minuty) posiekany w cienkie plasterki czosnek.
Dodajemy posiekaną papryczkę chilli oraz plasterki szalotki i
smażymy do zeszklenia a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tofu
oraz posiekaną w małe słupki marchewkę. Po około 3 minutach
dodajemy sos sojowy, grzyby mun, pędy bambusa, zmniejszamy ogień i
przesmażamy razem do połączenia smaków.
Serwujemy
z dodatkiem makaronu ryżowego, skropione sosem słodko-kwaśym i
posypane obficie posiekaną natką pietruszki lub dymką.
kolorowo i smakowicie
OdpowiedzUsuń-------------------------------
http://bit.ly/2eq3TuE