środa, 28 września 2016

Makaron ryżowy z warzywami i tofu

To danie to bardzo szybka wegetariańska propozycja obiadowa, którą przygotujemy w zaledwie 20 minut. Świetnie sprawdzi się jako danie do pracy lub szybki obiad.



Składniki:
olej kokosowy do smażenia
2-3 ząbki czosnku
papryczka chilli
2 szalotki
300g tofu
marchewka
sos sojowy
20-30g suszonych grzybów mun
½ słoiczka pędów bambusa

opakowanie makaronu ryżowego
do podania sos słodko kwaśny

Sposób wykonania:

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem lub bulionem i zostawiamy na około 4-5 minut. Odcedzamy.

Na rozgrzanym woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy krótko (około pół minuty) posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli oraz plasterki szalotki i smażymy do zeszklenia a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tofu oraz posiekaną w małe słupki marchewkę. Po około 3 minutach dodajemy sos sojowy, grzyby mun, pędy bambusa, zmniejszamy ogień i przesmażamy razem do połączenia smaków.
Serwujemy z dodatkiem makaronu ryżowego, skropione sosem słodko-kwaśym i posypane obficie posiekaną natką pietruszki lub dymką.


1 komentarz:

  1. kolorowo i smakowicie

    -------------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly