piątek, 30 września 2016

Zabaglione z malinami

Klasyka włoskiego deseru z orzeźwiającymi, kwaskowymi malinami, które równoważą słodycz deseru. Doskonale smakuje również z innymi kwaskowymi owocami np. wiśniami.




Składniki:
6 żółtek jajek
7 łyżek białego cukru
1/2 szklanki półwytrawnego wina Marsala
maliny
listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:
W garnku zagotowujemy wodę i kładziemy na nią szklana miskę tak aby nie dotykała wody, tworząc „kąpiel wodną”. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się puszysta a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy wino i mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. W dno pucharków wykładamy kilka malin, zalewamy zabaglione i dekorujemy wierzch malinami i listkami mięty. Chłodzimy w lodówce.



Trudność przygotowania: średnie
Ilość porcji: 4
Kaloryczność: 450 kcal/porcja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly