Klasyka
włoskiego deseru z orzeźwiającymi, kwaskowymi malinami, które
równoważą słodycz deseru. Doskonale smakuje również z innymi
kwaskowymi owocami np. wiśniami.
Składniki:
6 żółtek jajek
7 łyżek białego cukru
1/2 szklanki półwytrawnego wina Marsala
maliny
listki mięty do dekoracji
7 łyżek białego cukru
1/2 szklanki półwytrawnego wina Marsala
maliny
listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
W
garnku zagotowujemy wodę i kładziemy na nią szklana miskę tak aby
nie dotykała wody, tworząc „kąpiel wodną”. Do miski wkładamy
żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się puszysta a cukier
całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy wino i mieszamy do
uzyskania konsystencji budyniu. W dno pucharków wykładamy kilka
malin, zalewamy zabaglione i dekorujemy wierzch malinami i listkami
mięty. Chłodzimy w lodówce.
Trudność
przygotowania: średnie
Ilość porcji: 4
Kaloryczność: 450
kcal/porcja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz