piątek, 30 września 2016

Zabaglione z malinami

Klasyka włoskiego deseru z orzeźwiającymi, kwaskowymi malinami. Konsystencja zbliżony jest do klasycznego budyniu, jednak jego smak jest dużo aksamitny z wyraźnym posmakiem Masali. Robię go zawsze gdy przyrządzam piegusa z którego zostają mi żółtka.

 

Składniki:

6 żółtek jajek
7 łyżek białego cukru
1/2 szklanki półwytrawnego wina Marsala
maliny
listki mięty do dekoracji

Sposób wykonania:

W garnku zagotowujemy wodę i kładziemy na nią szklana miskę tak aby nie dotykała wody. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się puszysta a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy wino i mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. W dno pucharków wykładamy kilka malin, zalewamy zabaglione i dekorujemy wierzch malinami i listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly