poniedziałek, 19 września 2016

Poncz herbaciany z dzikim bzem

Bardzo lubię smak owoców czarnego bzu. Przygotowuję z niego syrop oraz nalewkę. Kiedy go zobaczyłam ten przepis postanowiłam go wypróbować. Poncz ma wyraźny smak owoców bzu z wyczuwalną w tle herbata i przyprawami. Przepis z książki Nasze jedzenienaturalnie!”.

 

SKŁADNIKI:
500g owoców czarnego bzu
1,5l wody
skórka z pomarańczy
4 suszone śliwki
laska cynamonu
4 ziarna kardamonu
3 torebki herbaty earl grey
miód gryczany do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kwiaty bzu obrywamy z gałązek przy pomocy widelca. Myjemy na sitku. Zalewamy wodą. Dodajemy skórkę pomarańczy, laskę cynamonu, suszone śliwki, i kardamon. Zagotowujemy i od momentu wrzenia gotujemy jeszcze 20 minut. Wyłączamy i pozostawiamy na 10 minut. Odcedzamy. Dosładzamy miodem do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly