Bardzo
lubię smak owoców
czarnego
bzu.
Przygotowuję z niego syrop oraz nalewkę. Kiedy go zobaczyłam ten
przepis postanowiłam go wypróbować. Poncz ma wyraźny smak owoców
bzu
z wyczuwalną
w
tle herbata
i przyprawami.
Przepis z książki „Nasze
jedzenie
– naturalnie!”.
SKŁADNIKI:
500g
owoców czarnego bzu
1,5l
wody
skórka
z pomarańczy
4
suszone śliwki
laska
cynamonu
4
ziarna kardamonu
3
torebki herbaty earl grey
miód
gryczany do smaku
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Kwiaty
bzu obrywamy z gałązek przy pomocy widelca. Myjemy na sitku.
Zalewamy wodą. Dodajemy skórkę pomarańczy, laskę cynamonu,
suszone śliwki, i kardamon. Zagotowujemy i od momentu wrzenia
gotujemy jeszcze 20 minut. Wyłączamy i pozostawiamy na 10 minut.
Odcedzamy. Dosładzamy miodem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz