poniedziałek, 6 czerwca 2016

Pieczarki z szpinakiem i suszonymi pomidorami

Sałatka, jarzynka, przystawka... jakkolwiek zaklasyfikujemy to danie jedno jest pewne – połączenie wyrazistych pieczarek, świeżego szpinaku i słodkawych suszonych pomidorów jest wyborne. Polecam gorąco wypróbować to wiosenne zestawienie smaków.






Składniki:

400g małych pieczarek

3 duże garście świeżego szpinaku

2 ząbki czosnku

duża biała cebula

łyżka oliwy z oliwek

łyżka masła

sól, czarnym pieprz

½ słoika suszonych pomidorów w oliwie

2-3 łyżeczki soku z cytryny



Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Cebulę siekamy w pół plasterki a czosnek w cieniutkie plasterki, szklimy na tłuszczu. Pieczarki kroimy na pół i podsmażamy z cebulką. Skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy aż grzyby się zarumienią. Dodajemy solidna porcję świeżego, umytego szpinaku i podsmażamy jeszcze chwilę aż szpinak zmięknie ale pozostanie jędrny, na końcu dodajemy suszone pomidory. Solimy i pieprzymy do smaku.




3 komentarze:

  1. Ale pięknie wygląda, świetny pomysł na lekką kolację.

    OdpowiedzUsuń
  2. A kiedy dodać pomidory suszone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na samym końcu...
      dziękuję za uwagę ;)... już dopisuję :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly