Maślane
kruche ślimaczki z aromatem cynamonu będą miłym dodatkiem do kawy
i ulubionym smakołykiem dzieci.
Składniki:
230g
mąki
100g
cukru,
200g
masła,
1 żółtko jajka
2-3 łyżeczki cynamonu
1 żółtko jajka
2-3 łyżeczki cynamonu
Sposób
przygotowania:
Mąkę
i cukier wsypujemy do miski miksera. Dodajemy pokrojone w mniejsze
kawałki masło oraz żółtko. Zagniatamy jednolite ciasto i
dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cynamon i starannie
łączymy składniki. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy
oba kawałki ciasta, dbając aby miały zbliżony wymiar i układamy
jeden na drugim. Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i
wkładamy do zamrażalki na 15 minut. Nożem tniemy na centymetrowej
grubości krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia i pieczemy 12-14 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz