piątek, 3 czerwca 2016

Cynamonowe ślimaczki

Maślane kruche ślimaczki z aromatem cynamonu będą miłym dodatkiem do kawy i ulubionym smakołykiem dzieci.




Składniki:

230g mąki
100g cukru,
200g masła,
1 żółtko jajka
2-3 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Mąkę i cukier wsypujemy do miski miksera. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cynamon i starannie łączymy składniki. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy oba kawałki ciasta, dbając aby miały zbliżony wymiar i układamy jeden na drugim. Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i wkładamy do zamrażalki na 15 minut. Nożem tniemy na centymetrowej grubości krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12-14 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly