Lekka i zdrowa propozycja obiadowa z
wiosennych warzyw. Pełna koloru i witamin. Przepyszna z bagietką
lub ryżem.
Składniki:
1l wywaru ze szparagów
500g piersi z kurczaka
Pól kalafiora
Por (biała część)
Marchew
Szklanka zielonego groszku
Pęczek zielonych szparagów
150ml śmietanki słodkiej 12%
Żółtko jajka
Sól
Biały pieprz
Płatki słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy i gotujemy w
osolonym wywarze ze szparagów przez około 20 minut. Jeśli nie mamy
wywaru szparagowego możemy użyć wody lub bulionu warzywnego czy
drobiowego. Ugotowane piersi wyjmujemy, i kroimy w dużą kostkę.
Szparagi myjemy, Odłamujemy końcówki i kroimy na 3-4 części.
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, por kroimy w plasterki,
marchew w kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do przecedzonego
wywaru i gotujemy aż będą półmiękkie. Dodajemy pokrojona pierś.
Śmietankę ucieramy z żółtkiem oraz łyżką wazową gorącego
wywaru. Dolewamy do warzyw. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz
płatkami papryki. Serwujemy z ryżem lub białym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz