poniedziałek, 30 maja 2016

Dżem truskawkowy z różą

Dżemy to jedne z bardziej popularnych przetworów, a truskawki z kolei jednym ze smaczniejszych owoców. Polecam wzbogacić smak tych letnich owoców, cudownym różanym aromatem. Jeśli lubicie dżem truskawkowy to ten pokochacie!




Składniki:
1kg truskawek
400g cukru
50g płatków róży (około 2 szklanek)
kwasek cytrynowy do smaku

Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu aż puszczą sok. Dodajemy płatki z róży oraz około łyżeczki kwasku cytrynowego i kontynuujemy gotowanie na bardzo małym ogniu az owoce staną się szkliste a dżem zgęstnieje. Próbujemy czy jest dość kwaśny i w razie konieczności dodajemy kwasku do smaku. Łyżeczkę dżemu nakładamy na schłodzony talerz. Jeśli nie rozlewa się jest już dobry. Przelewamy go do wyparzonych/wysterylizowanych słoików. Nie ma konieczności pasteryzowania.



2 komentarze:

  1. Również przygotowuję konfitury z truskawek i płatków róży :) Jedyny i niepowtarzalny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis. Bardzo lubię dżemy :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly