Dżemy
to jedne z bardziej popularnych przetworów, a truskawki z kolei
jednym ze smaczniejszych owoców. Polecam wzbogacić smak tych
letnich owoców, cudownym różanym aromatem. Jeśli lubicie dżem
truskawkowy to ten pokochacie!
Składniki:
1kg
truskawek
400g
cukru
50g
płatków róży (około 2 szklanek)
kwasek
cytrynowy do smaku
Sposób
przygotowania:
Truskawki myjemy,
odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce zasypujemy
cukrem i gotujemy na małym ogniu aż puszczą sok. Dodajemy płatki
z róży oraz około łyżeczki kwasku cytrynowego i kontynuujemy
gotowanie na bardzo małym ogniu az owoce staną się szkliste a dżem
zgęstnieje. Próbujemy czy jest dość kwaśny i w razie
konieczności dodajemy kwasku do smaku. Łyżeczkę dżemu nakładamy
na schłodzony talerz. Jeśli nie rozlewa się jest już dobry.
Przelewamy go do wyparzonych/wysterylizowanych słoików. Nie ma
konieczności pasteryzowania.
Również przygotowuję konfitury z truskawek i płatków róży :) Jedyny i niepowtarzalny smak :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Bardzo lubię dżemy :)))
OdpowiedzUsuń