Ta
tarta łączy w sobie kruche, cynamonowe ciasto z kwaskowatymi
jabłkami i kremowa masa waniliową. Świetnie smakuje polana
odrobiną sosu karmelowego z gałką lodów waniliowych.
Składniki:
na
tortownicę o średnicy 26cm
ciasto:
250g
mąki
125g
masła
60g
cukru
1
jajko
łyżeczka
cynamonu
szczypta
soli
nadzienie:
6-8
kwaśnych jabłek
4
łyżeczki soku z cytryny
masa
waniliowa:
4
jajka
100g
cukru
szczypta
cynamonu
200g
kwaśnej śmietany 18%tłuszczu
15g
cukru waniliowego
Sposób
przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy nożem lub siekaczką
do ciasta. Gdy składniki dobrze się połączą zawijamy w folie
spożywcza i chłodzimy przez 30-60 minut w lodówce. Ciasto
rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki formy wyłożonej
uprzednio papierem do pieczenia.
Jabłka
obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazdo nasienne a
wypukłą stronę jabłka nacinamy kilkukrotnie wzdłuż. Jabłka
układamy ściśle obok siebie na gęsto ponakłuwanym widelcem
cieście i podpiekamy w 190 stopniach C przez 20 minut.
Jajka
miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz śmietaną do uzyskania
jednolitej konsystencji. Dodajemy nieco cynamonu. Masę wylewamy na
podpieczony spód i pieczemy do zarumienienia wierzchu około 25
minut.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńJabłka, cynamon, kruche ciasto,masa waniliowa, sos karmelowy i lody - wszystkie te składniki sprawiają, że jednym słowem jest to tarta idealna :) Pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/