piątek, 27 maja 2016

Tarta jabłkowa

Ta tarta łączy w sobie kruche, cynamonowe ciasto z kwaskowatymi jabłkami i kremowa masa waniliową. Świetnie smakuje polana odrobiną sosu karmelowego z gałką lodów waniliowych.




Składniki:
na tortownicę o średnicy 26cm
ciasto:
250g mąki
125g masła
60g cukru
1 jajko
łyżeczka cynamonu
szczypta soli

nadzienie:
6-8 kwaśnych jabłek
4 łyżeczki soku z cytryny

masa waniliowa:
4 jajka
100g cukru
szczypta cynamonu
200g kwaśnej śmietany 18%tłuszczu
15g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy nożem lub siekaczką do ciasta. Gdy składniki dobrze się połączą zawijamy w folie spożywcza i chłodzimy przez 30-60 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazdo nasienne a wypukłą stronę jabłka nacinamy kilkukrotnie wzdłuż. Jabłka układamy ściśle obok siebie na gęsto ponakłuwanym widelcem cieście i podpiekamy w 190 stopniach C przez 20 minut.

Jajka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy nieco cynamonu. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy do zarumienienia wierzchu około 25 minut.


2 komentarze:

  1. Jabłka, cynamon, kruche ciasto,masa waniliowa, sos karmelowy i lody - wszystkie te składniki sprawiają, że jednym słowem jest to tarta idealna :) Pysznie!

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/


    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly