Pizzę
uwielbia chyba każdy. Korzystając z sezonu szparagowego polecam
przygotować tą ze szparagami, szynka i boczkiem. Cienkie, włoskie
ciasto, gęsty sos pomidorowy i aromatyczne szparagi to gwarancja
sukcesu.
Składniki:
ciasto:
190ml wody
30 g drożdży
350g przesianej mąki
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
sos pomidorowy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
puszka pomidorów
przecier pomidorowy
sól, pieprz, papryka ostra
190ml wody
30 g drożdży
350g przesianej mąki
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
sos pomidorowy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
puszka pomidorów
przecier pomidorowy
sól, pieprz, papryka ostra
dodatki:
boczek
w plastrach
szynka
białe
szparagi
zielone
oliwki
cukinia
żółty
ser
oregano
Sposób
przygotowania:
Ciasto:
Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą.
Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę.
Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty.
Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w
cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut.
Sos
pomidorowy: Cebulę i czosnek obrać z łupinek i posiekać.
Podsmażyć na oliwie do zeszklenia. Dodać pomidory z puszki i
przecier pomidorowy. Gotować około 5 minut. Zmiksować blenderem na
gładko. Doprawić do smaku przyprawami.
Dodatki:
Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem
soli oraz łyżki cukru. Kroimy na pół. Cukinie kroimy w grube
plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy z obu stron
plastry cukinii doprawiając je solą, pieprzem czarnym oraz
tymiankiem. Szynkę i boczek kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na
pół.
Ciasto
rozwałkować, ponakłuwać gęsto widelcem. Posmarować cienko sosem
i ułożyć dodatki. Piec około 12-15 minut w 230 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz