Ulubiona
kawa z słodkim musem truskawkowym i bitą śmietaną to w zasadzie
propozycja na deser niż napój. Niemniej jest przepyszna! Owocowa,
wiosenna wersja małej czarnej.
Składniki:
(na
jedna dużą porcję)
1-2
łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub opcjonalnie zbożowej (w
zależności jak mocną lubimy kawę)
szklanka
truskawek
łyżeczka
nasion chia (można pominąć)
2
łyżeczki cukru
100ml
śmietanki kremówki
wiórki
czekoladowe do posypania
Sposób
przygotowania:
Kawę
zaparzamy gorącą wodą.
Truskawki
myjemy, odszypułkowujemy i miksujemy na gładko z łyżeczką cukru.
Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy.
Śmietankę
kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem łyżeczki cukru.
Do
wysokiej szklanki wlewamy kawę a na nię delikatnie po łyżeczce
mus truskawkowy. Całość wieńczymy kleksem bitej śmietany i
starta czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz