piątek, 4 marca 2016

Babka jogurtowa z lukrem

Babka jest smaczna, zwarta i niezbyt słodka. Jogurt w cieście jest niewyczuwalny a wyrazistości dodaje ciastu z aromatyczny, cytrynowy lukier. Przepis Doroty Świątkowskiej po moich modyfikacjach.




Składniki:
4 jajka
200 g cukru pudru
pół laski wanilii
150 ml oleju
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
230 g jogurtu naturalnego

lukier:
szklanka cukru pudru
sok z cytryny

otarta skórka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.

Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą, dobrze napowietrzoną masę (zajmie to około 5 minut). Dodać nasionka wydrążone z laski wanilii. Nie przerywając miksowania dolewać cienką stróżką olej, a następnie dodawać na przemian po łyżce mąkę przesianej z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Miksować aż masą będzie jednorodna.

Piec w podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 60 minut w temperaturze 160ºC do tzw. „suchego patyczka”.

Szklankę cukru pudru rozetrzeć z trzema łyżkami soku z cytryny. Jeśli chcemy uzyskać bardziej płynna konsystencje lukru dodajemy jeszcze odrobinę soku.

Lukrem polewamy równomiernie wierzch ciasta i posypujemy skórką starta z wyszorowanej, niewoskowanej cytryny.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly