środa, 2 marca 2016

Zakwas na żurek

Skoro żurek to na zakwasie! Spotkałam się z głosami że przygotowywanie zakwasu jest nieżyciowe. Kto go przygotowuje kilka dni wcześniej skoro można kupić gotowy? Ja!
Gdy spróbuje się żurku na domowym zakwasie wszystko stanie się jasne :)




Składniki:
7 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000
kawałek chleba razowego na zakwasie (najlepiej piętki)
5 ząbków czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
litr przegotowanej letniej wody
opcjonalnie: 2-3 ziarna czarnego pieprzu


Sposób przygotowania:
Zagotować litr wody i pozostawić do ostygnięcia. Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć nożem. Do szklanego lub glinianego naczynia włożyć piętkę chleba, wsypać mąkę i dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać letnią wodą i dobrze wymieszać lub wstrząsnąć. Pozostawić na przynajmniej 3 dni (zależy od temperatury otoczenia) przykryte talerzykiem lub gazą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly