Skoro
żurek to na zakwasie! Spotkałam się z głosami że przygotowywanie
zakwasu jest nieżyciowe. Kto go przygotowuje kilka dni wcześniej
skoro można kupić gotowy? Ja!
Gdy
spróbuje się żurku na domowym zakwasie wszystko stanie się jasne
:)
Składniki:
7
łyżek mąki żytniej razowej typ 2000
kawałek chleba razowego na zakwasie (najlepiej piętki)
5 ząbków czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
litr przegotowanej letniej wody
opcjonalnie: 2-3 ziarna czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
kawałek chleba razowego na zakwasie (najlepiej piętki)
5 ząbków czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
litr przegotowanej letniej wody
opcjonalnie: 2-3 ziarna czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Zagotować
litr wody i pozostawić do ostygnięcia. Ząbki czosnku obrać i
zmiażdżyć nożem. Do szklanego lub glinianego naczynia włożyć
piętkę chleba, wsypać mąkę i dodać czosnek, liść laurowy i
ziele angielskie. Zalać letnią wodą i dobrze wymieszać lub
wstrząsnąć. Pozostawić na przynajmniej 3 dni (zależy od
temperatury otoczenia) przykryte talerzykiem lub gazą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz