Babka
jest smaczna, zwarta i niezbyt słodka. Jogurt w cieście jest
niewyczuwalny a wyrazistości dodaje ciastu z aromatyczny, cytrynowy
lukier. Przepis Doroty Świątkowskiej po moich modyfikacjach.
Składniki:
4
jajka
200
g cukru pudru
pół
laski wanilii
150
ml oleju
350
g mąki pszennej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
230
g jogurtu naturalnego
lukier:
szklanka
cukru pudru
sok
z cytryny
otarta
skórka cytrynowa
Sposób
przygotowania:
Mąkę
z proszkiem do pieczenia przesiać.
Całe
jajka zmiksować z cukrem na puszystą, dobrze napowietrzoną masę
(zajmie to około 5 minut). Dodać nasionka wydrążone z laski
wanilii. Nie przerywając miksowania dolewać cienką stróżką
olej, a następnie dodawać na przemian po łyżce mąkę przesianej
z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Miksować aż masą będzie
jednorodna.
Piec
w podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około
60 minut w temperaturze 160ºC do tzw. „suchego patyczka”.
Szklankę
cukru pudru rozetrzeć z trzema łyżkami soku z cytryny. Jeśli
chcemy uzyskać bardziej płynna konsystencje lukru dodajemy jeszcze
odrobinę soku.
Lukrem
polewamy równomiernie wierzch ciasta i posypujemy skórką starta z
wyszorowanej, niewoskowanej cytryny.
Mniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń