poniedziałek, 29 lutego 2016

Sowy - jajka faszerowane pieczoną cebulą

W tym roku Wielkanoc jest bardzo wcześnie więc najwyższa pora na propozycje wielkanocnego menu.
Jajka faszerowane cebula mają smaczny słodkawy posmak. W formie sowy będą miłym towarzyszem nie tylko wielkanocnego śniadania.



Składniki:
6 jajek
średnia cebula
łyżeczka masła
2 łyżki majonezu
sól, czarny pieprz
do dekoracji:
marchew, oliwki (najlepiej faszerowane)
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli lub octu (dzięki temu nie popękają). Ugotowane zalewamy zimna wodą i studzimy a następnie obieramy. Odcinamy górną część jajka i wydłubujemy żółtko do miseczki. Jeśli jajka nie chcą stać można je delikatnie wyrównać od dołu, odcinając cienki plasterek. Cebule przekrawamy na pół. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Na każdej połówce cebuli kładziemy pół łyżeczki masła. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Cebule studzimy, miksujemy na gładko z dodatkiem żółtek. Dodajemy do masy majonez i doprawiamy do smaku. Pastę cebulową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy w miejsca po żółtkach. Przykrywamy odciętymi kawałkami jajka. W farszu umieszczamy mały nosek z marchewki i oczy z oliwek. Dorabiamy marchewkowe stópki. Smacznego.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly