W tym roku Wielkanoc jest bardzo wcześnie więc najwyższa pora na propozycje wielkanocnego menu.
Jajka
faszerowane cebula mają smaczny słodkawy posmak. W formie sowy będą
miłym towarzyszem nie tylko wielkanocnego śniadania.
Składniki:
6
jajek
średnia cebula
łyżeczka masła
2 łyżki majonezu
sól, czarny pieprz
do dekoracji:
marchew, oliwki (najlepiej faszerowane)
średnia cebula
łyżeczka masła
2 łyżki majonezu
sól, czarny pieprz
do dekoracji:
marchew, oliwki (najlepiej faszerowane)
Sposób
przygotowania:
Jajka
gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli lub octu (dzięki
temu nie popękają). Ugotowane zalewamy zimna wodą i studzimy a
następnie obieramy. Odcinamy górną część jajka i wydłubujemy
żółtko do miseczki. Jeśli jajka nie chcą stać można je
delikatnie wyrównać od dołu, odcinając cienki plasterek. Cebule
przekrawamy na pół. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej
papierem. Na każdej połówce cebuli kładziemy pół łyżeczki
masła. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Cebule studzimy,
miksujemy na gładko z dodatkiem żółtek. Dodajemy do masy majonez
i doprawiamy do smaku. Pastę cebulową przekładamy do rękawa
cukierniczego i wyciskamy w miejsca po żółtkach. Przykrywamy
odciętymi kawałkami jajka. W farszu umieszczamy mały nosek z
marchewki i oczy z oliwek. Dorabiamy marchewkowe stópki. Smacznego.
joooo, jakie śliczne :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! wyglądają naprawdę super.
OdpowiedzUsuń