sobota, 27 lutego 2016

Spaghetti z małżami

Bardzo szybka i smaczna propozycja obiadowa dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Kremowy sos z nutą wina i morskim smakiem małży, przełamanym ostrością chilli i czosnkiem.






Składniki:

2-3 szalotki

2 ząbki czosnku

oliwa do smażenia

500g małży w muszlach

150ml białego wytrawnego wina

papryczka chilli świeża lub suszona

250g mascarpone

sól, czarny pieprz, opcjonalnie pieprz cayenne



500g makaronu spaghetti

sól

natka pietruszki do posypania

płatki startego parmezanu



Sposób przygotowania:



Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.



Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną w półplasterki szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy małże (jeśli były zamrożone, wcześniej je rozmrażamy). Przesmażamy razem 2-3 minuty. Dolewamy białe wino oraz dokładamy posiekaną papryczkę chilli i dusimy pod przykryciem, aż małże zaczną się otwierać. Dodajemy mascarpone i wstrząsamy garnkiem (staramy się nie mieszać zawartości łyżką). Kiedy wszystkie małże będą otwarte a sos osiągnie pożądaną gęstość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Serwujemy z makaronem, posypane świeżą natką pietruszki oraz płatkami startego parmezanu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly