Bardzo
szybka i smaczna propozycja obiadowa dla miłośników kuchni
śródziemnomorskiej. Kremowy sos z nutą wina i morskim smakiem
małży, przełamanym ostrością chilli i czosnkiem.
Składniki:
2-3
szalotki
2
ząbki czosnku
oliwa
do smażenia
500g
małży w muszlach
150ml
białego wytrawnego wina
papryczka
chilli świeża lub suszona
250g
mascarpone
sól,
czarny pieprz, opcjonalnie pieprz cayenne
500g
makaronu spaghetti
sól
natka
pietruszki do posypania
płatki
startego parmezanu
Sposób
przygotowania:
Makaron
gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
Na
dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną w półplasterki
szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy małże
(jeśli były zamrożone, wcześniej je rozmrażamy). Przesmażamy
razem 2-3 minuty. Dolewamy białe wino oraz dokładamy posiekaną
papryczkę chilli i dusimy pod przykryciem, aż małże zaczną się
otwierać. Dodajemy mascarpone i wstrząsamy garnkiem (staramy się
nie mieszać zawartości łyżką). Kiedy wszystkie małże będą
otwarte a sos osiągnie pożądaną gęstość doprawiamy do smaku
solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Serwujemy
z makaronem, posypane świeżą natką pietruszki oraz płatkami
startego parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz