sobota, 19 grudnia 2015

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjne pierogi wigilijne z kapusta i grzybami to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Lekko kwaskowa kapusta świetnie współgra z wyrazistymi grzybami i cieniutkim, smacznym ciastem.





SKŁADNIKI:
Na ciasto:
300g maki pszennej tortowej
żółtko jajka
160ml gorącej wody
50g miękkiego masła
szczypta soli
Na farsz:
400g kiszonej kapusty
około 10 suszonych grzybów
łyżka masła klarowanego
mała biała cebula
łyżeczka mąki
Okrasa:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże białe cebule

SPOSÓB WYKONANIA:

Farsz:Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy.

Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy mąkę i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy kapustę kiszoną z marchewką i gotujemy pod przykryciem podlewając co pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przestudzamy i drobno siekamy.

Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Pierogi można zamrozić lub gotować od razu.

Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę.
Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką.

2 komentarze:

  1. Pysznie i tradycyjnie :) Takich potraw nie może zabraknąć na żadnym stole.

    Pozdrawiam i zapraszam jednocześnie na dwa konkursy. Warto spróbować :)
    http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/12/Konkurs-Wygraj-jedna-z-5-ciu-ksiazek-Skrzat.html
    http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/12/WIELKI-KONKURS-URODZINOWY.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly