piątek, 18 grudnia 2015

Cynamonowe choinki z czekoladą

Kruche, maślane, z czekoladą... ciasteczka którym nic nie brakuje. 

Schowaj je głęboko bo znikną zanim się obrócisz ;)


SKŁADNIKI:

(na około 60 sztuk)
200 g masła
90 g cukru pudru
230 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

na polewę czekoladową:
70g czekolady mlecznej
50g czekolady gorzkiej
1/3 szklanki śmietany kremówki
30 g masła


SPOSÓB WYKONANIA:

Wszystkie składniki ciasteczek umieścić w misie miksera i miksować końcówką z hakiem aż uzyskamy gładką kulę. Ciasto zawinąć w folie spożywcza i chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Ciasto rozwałkować na płat grubości około 3-4 mm. Wykrawać choinki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-11minut.

Polewa: W rondelku umieścić kremówkę, czekolady i masło. Energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Maczać boki choinek w polewie otrzepując jej nadmiar i oprószyć maczkiem dekoracyjnym.




3 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasteczka, których nie może zabraknąć podczas świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super choineczki :) Pięknie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Również przygotowuję ciasta z dodatkiem mąki ziemniaczanej :)
    Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com do zapoznania się z przepisami na świąteczne ciastka i do udziału w pysznym konkursie z marką Sante :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly