Kruche,
maślane, z czekoladą... ciasteczka którym nic nie brakuje.
Schowaj
je głęboko bo znikną zanim się obrócisz ;)
SKŁADNIKI:
(na
około 60 sztuk)
200 g masła
90 g cukru pudru
230 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
na polewę czekoladową:
70g czekolady mlecznej
50g czekolady gorzkiej
1/3 szklanki śmietany kremówki
30 g masła
200 g masła
90 g cukru pudru
230 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
na polewę czekoladową:
70g czekolady mlecznej
50g czekolady gorzkiej
1/3 szklanki śmietany kremówki
30 g masła
SPOSÓB
WYKONANIA:
Wszystkie
składniki ciasteczek umieścić w misie miksera i miksować końcówką
z hakiem aż uzyskamy gładką kulę. Ciasto zawinąć w folie
spożywcza i chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Ciasto
rozwałkować na płat grubości około 3-4 mm. Wykrawać choinki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180
stopniach C przez 10-11minut.
Polewa:
W rondelku umieścić kremówkę, czekolady i masło. Energicznie
mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Maczać boki choinek w
polewie otrzepując jej nadmiar i oprószyć maczkiem dekoracyjnym.
Wspaniałe ciasteczka, których nie może zabraknąć podczas świąt :-)
OdpowiedzUsuńSuper choineczki :) Pięknie wyglądają.
OdpowiedzUsuńRównież przygotowuję ciasta z dodatkiem mąki ziemniaczanej :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com do zapoznania się z przepisami na świąteczne ciastka i do udziału w pysznym konkursie z marką Sante :)