Karp
wykonany w ten sposób jest przepyszny, aromatyczny i co
najważniejsze pozbawiony posmaku mułu. Osobiście nie lubię i nie
jadam karpia, ten jest wyjątkiem.
Ma też inna ważna zaletę...
można go przygotować rano a przed samą wieczerzą wigilijną tylko
włożyć do piekarnika oszczędzając sobie pracy.
Przepis od koleżanki Klaudyny :)
SKŁADNIKI:
Karp
w całości około 1,5 kg
4 duże cebule
Majeranek
Sól, pieprz,
mąka do obtoczenia
Masło klarowane do smażenia
100-150 g zimnego masła
4 duże cebule
Majeranek
Sól, pieprz,
mąka do obtoczenia
Masło klarowane do smażenia
100-150 g zimnego masła
SPOSÓB
WYKONANIA:
Dwa
dni przed Wigilią czyścimy i patroszmy karpia. Wycinamy dzwonki lub
płaty. Kawałki mięsa umieszczamy w szczelnym pudełku przekładając
obficie plasterkami cebuli oraz posypując z jednej strony
majerankiem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 48h. Po tym czasie
płaty karpia obustronnie solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące.
Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Przed podaniem karpia
umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym
kawałku ryby kładziemy kilka wiórków zimnego masła. Pieczemy w
150stopniach C przez 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz