sobota, 12 grudnia 2015

Polędwiczka w paście oliwkowej i cieście francuskim

Soczyste polędwiczki, otulone chrupiącym ciastem francuskim i wyrazistą pastą z czarnych oliwek. Świetna propozycja na niedzielny obiad czy rodzinne przyjecie.





SKŁADNIKI:
polędwica wieprzowa 450g
sól, czarny pieprz, tymianek
masło klarowane do smażenia
200g czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
½ szklanki orzechów włoskich
3 łyżki startego parmezanu
płat ciasta francuskiego
jajko
czarnuszka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Polędwicę myjemy, oczyszczamy z bonek i doprawiamy sola , świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy mięso ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i studzimy.

Oliwki odsączamy z zalewy i umieszczamy w kielichu blendera z orzechami, oliwa i startym parmezanem. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.

Płat ciasta rozwijamy i układamy na nim przestudzoną polędwicę. Na mięsie rozsmarowujemy pastę z czarnych oliwek i orzechów. Zawijamy ciasto pozostawiając łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy w 210 stopniach C przez około 20 minut (do zarumienienia).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly