Soczyste
polędwiczki, otulone chrupiącym ciastem francuskim i wyrazistą
pastą z czarnych oliwek. Świetna propozycja na niedzielny obiad czy
rodzinne przyjecie.
SKŁADNIKI:
polędwica
wieprzowa 450g
sól,
czarny pieprz, tymianek
masło
klarowane do smażenia
200g
czarnych oliwek
2
łyżki oliwy z oliwek
½
szklanki orzechów włoskich
3
łyżki startego parmezanu
płat
ciasta francuskiego
jajko
czarnuszka
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Polędwicę
myjemy, oczyszczamy z bonek i doprawiamy sola , świeżo mielonym
czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy masło
klarowane i przesmażamy mięso ze wszystkich stron na złoto.
Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Oliwki
odsączamy z zalewy i umieszczamy w kielichu blendera z orzechami,
oliwa i startym parmezanem. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Płat
ciasta rozwijamy i układamy na nim przestudzoną polędwicę. Na
mięsie rozsmarowujemy pastę z czarnych oliwek i orzechów. Zawijamy
ciasto pozostawiając łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy
rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy
w 210 stopniach C przez około 20 minut (do zarumienienia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz