Ciasto
ma wyraźny smak bananów przełamany kwaskowym jabłkiem. Jest
wilgotne i zwarte, nieco zbliżone konsystencją do brownie. Świetnie
sprawdzi się dla osób dbających o dietę.
SKŁADNIKI:
(na
formę 25cm x 25cm)
1,5
szklanki mąki
¾
szklanki cukru
3
banany (400g)
1
łyżeczka sody
łyżka
octu
kilka
kropli aromatu waniliowego
duże
kwaśne jabłko lub dwa mniejsze
szklanka
płatków owsianych
2
łyżki miodu
łyżka
oliwy z oliwek lub oleju
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Banany
obieramy i miksujemy na gładki mus. Odmierzamy potrzebną ilość.
Sypkie składniki: mąkę, cukier i sodę łączymy z bananami.
Dodajemy łyżkę octu i kilka kropli aromatu waniliowego. Mieszamy
do połączenia składników.
Ciasto
wykładamy do formy.
Jabłka
myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy wierzch ciasta.
Z
płatków owsianych, miodu i oliwy zagniatamy kruszonkę. Posypujemy
jabłka.
Pieczemy
w 180 stopniach C przez około 45 minut do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz