piątek, 11 grudnia 2015

Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek

Ciasto ma wyraźny smak bananów przełamany kwaskowym jabłkiem. Jest wilgotne i zwarte, nieco zbliżone konsystencją do brownie. Świetnie sprawdzi się dla osób dbających o dietę.








SKŁADNIKI:

(na formę 25cm x 25cm)



1,5 szklanki mąki

¾ szklanki cukru

3 banany (400g)

1 łyżeczka sody

łyżka octu

kilka kropli aromatu waniliowego



duże kwaśne jabłko lub dwa mniejsze



szklanka płatków owsianych

2 łyżki miodu

łyżka oliwy z oliwek lub oleju



PRZYGOTOWANIE:



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Banany obieramy i miksujemy na gładki mus. Odmierzamy potrzebną ilość. Sypkie składniki: mąkę, cukier i sodę łączymy z bananami. Dodajemy łyżkę octu i kilka kropli aromatu waniliowego. Mieszamy do połączenia składników.

Ciasto wykładamy do formy.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy wierzch ciasta.

Z płatków owsianych, miodu i oliwy zagniatamy kruszonkę. Posypujemy jabłka.

Pieczemy w 180 stopniach C przez około 45 minut do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly