środa, 9 grudnia 2015

Gorąca czekolada

Gęsta, bardzo czekoladowa i niezbyt słodka. Najlepsza z dużym kleksem bitej śmietany i wiórkami czekoladowymi.





SKŁADNIKI:
100g gorzkiej czekolady (72% kakao)
400ml mleka
200ml słodkiej śmietanki kremówki
ewentualnie cukier/słodzik do dosłodzenia
wiórki czekoladowe

PRZYGOTOWANIE:

W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy mleko z połową śmietanki. Wykruszamy gorzką czekoladę i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 2 minut od zagotowania aż czekolada będzie jednolita i gęsta. Ewentualnie dosładzamy do smaku.
Resztę śmietanki ubijamy z łyżeczką cukru pudru na sztywno.
Czekoladę przelewamy do kubków, dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly