Gęsta,
bardzo czekoladowa i niezbyt słodka. Najlepsza z dużym kleksem
bitej śmietany i wiórkami czekoladowymi.
SKŁADNIKI:
100g
gorzkiej czekolady (72% kakao)
400ml
mleka
200ml
słodkiej śmietanki kremówki
ewentualnie
cukier/słodzik do dosłodzenia
wiórki
czekoladowe
PRZYGOTOWANIE:
W
garnuszku z grubym dnem podgrzewamy mleko z połową śmietanki.
Wykruszamy gorzką czekoladę i gotujemy na małym ogniu jeszcze
około 2 minut od zagotowania aż czekolada będzie jednolita i
gęsta. Ewentualnie dosładzamy do smaku.
Resztę
śmietanki ubijamy z łyżeczką cukru pudru na sztywno.
Czekoladę
przelewamy do kubków, dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami
czekolady.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam gorącą czekoladę, to najlepszy dla mnie sposób na chandrę! Moje dzieci również ją uwielbiają, więc często przyrządzam ją w domu. Korzystam wtedy z porad https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/ i dzieciaki chwalą, że moja czekolada jest nawet lepsza niż w kawiarni!Polecam
OdpowiedzUsuń