Przepis
na tą sałatę mama w swoich zborach od lat. Chętnie przygotowuję
ta sałatkę na wszelkie przyjęcia bo cieszy się dużym
powodzeniem i jest prościutka w przygotowaniu :)
SKŁADNIKI:
150g
brązowego ryżu (opcjonalnie białego)
500ml
bulionu (opcjonalnie)
250g
mrożonego groszku
puszka
kukurydzy
2
kwaśne jabłka
3-4
kiszone ogórki
3-4
jajka
duża
cebula (najlepiej czerwona lub dwie szalotki)
majonez
sól, czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ryż
gotujemy w wodzie lub bulionie warzywnym/drobiowym zgodnie z czasem
podanym na opakowaniu. Powinien być delikatnie twardawy. Rozgotowany
nie będzie wyglądał estetycznie w sałatce. Odsączam i studzimy.
Jajka
gotujemy na twardo, Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Groszek
gotujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Przelewamy lodowata wodą
aby zachować kolor warzywa.
Jabłka
myjemy, obieramy i kroimy w kostkę razem z ogórkami i cebulą.
Pokrojone
jabłka, jajka, ogórek i cebulę łączymy z przestudzonym ryżem i
groszkiem oraz odsączoną kukurydzą. Całość mieszamy z
majonezem. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)