sobota, 5 grudnia 2015

'Caprese' na ciepło z buraczkami

Caprese to tradycyjna włoska przekąska z pomidorów, bazylii i mozzarelli. Równie smacznie przedstawia się jej wersja przygotowana na ciepło ze słodkawymi burakami, kremową, delikatną mozzarellą i lekko ostra rukolą. Świetne danie na przyjęcia czy lekki obiad lub jako przystawka, sałatka.




SKŁADNIKI:

(na jedną sporą porcję)
1 burak
kulka mozzarelli
garść świeżej rukoli
2-3 orzechy włoskie
sól, czarny pieprz
oliwa z oliwek


PRZYGOTOWANIE:

Buraki wg upodobań gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku lub owijamy w folie aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C przez około 45-60 minut w zależności od wielkości warzywa (możemy również użyć ugotowanych buraków z barszczu ;)). Buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości około 0,5cm.

Mozzarellę również kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno na nakładkę plasterki buraka i sera. Zapiekamy w 190 stopniach C do rozpuszczenia sera.

Gorące buraczki z mozzarellą przekładamy na talerze. Dodajemy rukolę, całość skrapiamy oliwą z oliwek , doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz posypujemy orzechami włoskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly