Caprese
to tradycyjna włoska przekąska z pomidorów, bazylii i mozzarelli.
Równie smacznie przedstawia się jej wersja przygotowana na ciepło
ze słodkawymi burakami, kremową, delikatną mozzarellą i lekko
ostra rukolą. Świetne danie na przyjęcia czy lekki obiad lub jako
przystawka, sałatka.
SKŁADNIKI:
(na
jedną sporą porcję)
1
burak
kulka
mozzarelli
garść
świeżej rukoli
2-3
orzechy włoskie
sól,
czarny pieprz
oliwa
z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Buraki
wg upodobań gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku lub owijamy
w folie aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C przez około 45-60
minut w zależności od wielkości warzywa (możemy również użyć
ugotowanych buraków z barszczu ;)). Buraki studzimy, obieramy ze
skórki i kroimy w plasterki o grubości około 0,5cm.
Mozzarellę
również kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy
kolejno na nakładkę plasterki buraka i sera. Zapiekamy w 190
stopniach C do rozpuszczenia sera.
Gorące
buraczki z mozzarellą przekładamy na talerze. Dodajemy rukolę,
całość skrapiamy oliwą z oliwek , doprawiamy solą i świeżo
mielonym czarnym pieprzem oraz posypujemy orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz