Tradycyjne pierogi wigilijne z kapusta i
grzybami to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Lekko kwaskowa
kapusta świetnie współgra z wyrazistymi grzybami i cieniutkim,
smacznym ciastem.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
300g maki pszennej tortowej
żółtko jajka
160ml gorącej wody
50g miękkiego masła
szczypta soli
Na farsz:
400g kiszonej kapusty
około 10 suszonych grzybów
łyżka masła klarowanego
mała biała cebula
łyżeczka mąki
Okrasa:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże białe cebule
SPOSÓB
WYKONANIA:
Farsz:Grzyby
moczymy przez noc. Gotujemy.
Cebulę
drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na
nim cebulkę. Dodajemy mąkę i podlewamy niewielka ilością wywaru
z gotowania grzybów. Dodajemy kapustę kiszoną z marchewką i
gotujemy pod przykryciem podlewając co
pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka
dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym
pieprzem. Przestudzamy i drobno siekamy.
Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody
i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko
rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć
łyżeczkę farszu i zlepić. Pierogi można zamrozić lub gotować
od razu.
Gotować w osolonym wrzątku kilka minut
od wypłynięcia.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na
niej drobno posiekaną cebulkę.
Pierogi podawać polane tłuszczem z
cebulką.
PYSZOTKA. ŁADNIE CI WYSZŁY!
OdpowiedzUsuńPysznie i tradycyjnie :) Takich potraw nie może zabraknąć na żadnym stole.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam jednocześnie na dwa konkursy. Warto spróbować :)
http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/12/Konkurs-Wygraj-jedna-z-5-ciu-ksiazek-Skrzat.html
http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/12/WIELKI-KONKURS-URODZINOWY.html