Jeśli
przegapiliście czas na przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego
ciasta na pierniczki to nic straconego. Te są miękkie zaraz po
przygotowaniu i takie zostają nawet na kilka tygodni. Można je
upiec nawet w Wigilię i zapewniam , ze nie będą twarde. Najlepsze
w polewie lukrowej!
Składniki:
(na
dwie blachy)
300
g mąki pszennej krupczatki
duże
jajko
60
g cukru pudru
50
g masła
50
g miodu
1
łyżka przyprawy do piernika
½
łyżeczki sody oczyszczonej
lukier:
szklanka
cukru pudru
6-8
łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy
herbaty/wody
Sposób
przygotowania:
Wszystkie
składniki wsypać do misy miksera i wyrobić do otrzymania
jednolitego ciasta. Jeśli będzie zbyt kleiste można je nieco
podsypać mąką.
Ciasto
rozwałkować na grubość około 4 mm i wykrawać dowolne kształty.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich
odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 7 - 10 minut w
zależności od wielkości pierniczków.
Pierniczki
są miękkie zaraz po upieczeniu i takie zostają przez wiele
tygodni. Może się jednak zdarzyć, że pierniczki stwardnieją, a
wtedy potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z
powietrza lub owoców. Możemy np. do puszki z pierniczkami włożyć
kawałek jabłka lub kromką chleba. Jabłka wymieniamy co parę dni.
Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.
Lukier:
Cukier
przesypujemy do miseczki i dokładnie ucieramy z likierem/sokiem/wodą
do uzyskania jednolitej lekko płynnej konsystencji. Odkładamy
połowę gęstego lukru do rożka. Do reszty dodajemy jeszcze trochę
płynu aby uzyskać rzadszą, płynną konsystencję. Pierniczki
maczamy najpierw w rzadkim lukrze. Pozostawiamy do stwardnienia.
Gęstym lukrem za pomocą rożka o cienkiej końcówce dekorujemy
pierniczki wg uznania.
super i szybko się je robi co jest dużym plusem.
OdpowiedzUsuń