poniedziałek, 21 grudnia 2015

Pierniczki na szybko

Jeśli przegapiliście czas na przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego ciasta na pierniczki to nic straconego. Te są miękkie zaraz po przygotowaniu i takie zostają nawet na kilka tygodni. Można je upiec nawet w Wigilię i zapewniam , ze nie będą twarde. Najlepsze w polewie lukrowej!







SKŁADNIKI:

(na dwie blachy)



300 g mąki pszennej krupczatki

duże jajko

60 g cukru pudru

50 g masła

50 g miodu

1 łyżka przyprawy do piernika

½ łyżeczki sody oczyszczonej



lukier:

szklanka cukru pudru

6-8 łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody



PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki wsypać do misy miksera i wyrobić do otrzymania jednolitego ciasta. Jeśli będzie zbyt kleiste można je nieco podsypać mąką.



Ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 7 - 10 minut w zależności od wielkości pierniczków.



Pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu i takie zostają przez wiele tygodni. Może się jednak zdarzyć, że pierniczki stwardnieją, a wtedy potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Możemy np. do puszki z pierniczkami włożyć kawałek jabłka lub kromką chleba. Jabłka wymieniamy co parę dni. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.



Lukier:

Cukier przesypujemy do miseczki i dokładnie ucieramy z likierem/sokiem/wodą do uzyskania jednolitej lekko płynnej konsystencji. Odkładamy połowę gęstego lukru do rożka. Do reszty dodajemy jeszcze trochę płynu aby uzyskać rzadszą, płynną konsystencję. Pierniczki maczamy najpierw w rzadkim lukrze. Pozostawiamy do stwardnienia. Gęstym lukrem za pomocą rożka o cienkiej końcówce dekorujemy pierniczki wg uznania.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly