sobota, 1 sierpnia 2015

Sałatka z kapusty i papryki

Bardzo lubię warzywne sałatki do słoików. Przygotowuję je z sezonowych, świeżych warzyw. Zimą kiedy wybór warzyw jest ograniczony wyciągam sałatkę ze spiżarki i serwuję jako jarzynkę do obiadu.



SKŁADNIKI:
(na 9 słoików 1l)
2kg młodej kapusty
1kg czerwonej papryki
500g żółtej papryki
750g marchwi
5 średnich cebul
pęczek natki pietruszki

zalewa: 4 szklanki octu
4 szklanki oleju
8 szklanek wody
5 łyżek soli
24 płaskie łyżki cukru

oraz liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty

WYKONANIE:

Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nagranym do 100 stopni C przez 20 minut.
Warzywa myjemy. Kapustę drobno szatkujemy a papryki kroimy w małą kostkę. Jeśli dysponujemy robotem kuchennym kapustę i papryki możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew kroimy w cieniutkie plasterki a cebule w piórka. Natkę drobno siekamy.
Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy.

Do wysterylizowanych słoików nakładamy na dno po listku laurowym, 3 ziarna ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu. Słoiki napełniamy warzywami lekko dociskając.
Przygotowujemy zalewę: Do dużego garnka wlewamy wodę, olej i ocet oraz dosypujemy cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia.
Gorąca zalewą wypełniamy słoiki. Od razu zakręcamy i pozostawiamy wo wystudzenia do góry dnem.


3 komentarze:

  1. Czy tej zalewy nie jest za dużo? Bo na oko jakoś sporo mi się wydaje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zalewy wychodzi około 4 litrów. Mnie nieco zostało ale lepiej w tą stronę niż miałoby zabraknąć.
    Myślę, ze sporo zależy też jak ściśle ułożymy warzywa w słoikach.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly