piątek, 31 lipca 2015

Kruche babeczki z malinami

Taki deser świetnie sprawdzi się jako dodatek do letniej kawy. Dla ułatwienia można użyć gotowych kruchych spodów oraz budyniu. Wtedy przygotowanie deseru zajmie tylko chwilkę.




Składniki:
(na 14 szt)
Ciasto:
1,5 szklanki maki pszennej
Pól szklanki cukru
Jajko L
125g masło
Krem:
250ml mleka
250ml śmietanki słodkiej 12%
cukier do smaku
laska wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
maliny
listki mięty

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy rękoma lub mikserem z końcówką z hakiem. Formujemy w kulę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki do tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut.

Krem:
Mleko mieszamy ze śmietanką. Odlewamy ½ szklanki i mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko ze śmietanką podgrzewamy, dodajemy cukru wg gustu oraz miąższ z laski wanilii. Gdy mleko będzie gorące dodajemy mieszankę z mąką.
Gotujemy chwilkę do zgęstnienia.

Studzimy najlepiej przekładając całość do misy miksera i mieszając na niskich obrotach. Dzięki temu nie powstanie kożuszek na budyniu.

Do przygotowanych wcześniej kruchych spodów nakładamy wystudzony, gęstniejący budyń. Układamy na wierzchu świeże maliny i dekorujemy listkiem mięty.
Serwujemy po całkowitym zastygnięciu masy budyniowej.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly