Taki
deser świetnie sprawdzi się jako dodatek do letniej kawy. Dla
ułatwienia można użyć gotowych kruchych spodów oraz budyniu. Wtedy
przygotowanie deseru zajmie tylko chwilkę.
Składniki:
(na
14 szt)
Ciasto:
1,5
szklanki maki pszennej
Pól
szklanki cukru
Jajko
L
125g
masło
Krem:
250ml
mleka
250ml
śmietanki słodkiej 12%
cukier
do smaku
laska
wanilii
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1
łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
maliny
listki
mięty
Sposób
przygotowania:
Ciasto:
Składniki
na ciasto szybko zagniatamy rękoma lub mikserem z końcówką z
hakiem. Formujemy w kulę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy
do lodówki na minimum 30 minut. Foremki do tarteletek smarujemy
przy pomocy pędzelka oliwą. Po tym czasie ciasto cienko
rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek.
Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut.
Krem:
Mleko
mieszamy ze śmietanką. Odlewamy ½ szklanki i mieszamy z mąką
pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko ze śmietanką
podgrzewamy, dodajemy cukru wg gustu oraz miąższ z laski wanilii.
Gdy mleko będzie gorące dodajemy mieszankę z mąką.
Gotujemy
chwilkę do zgęstnienia.
Studzimy
najlepiej przekładając całość do misy miksera i mieszając na
niskich obrotach. Dzięki temu nie powstanie kożuszek na budyniu.
Do
przygotowanych wcześniej kruchych spodów nakładamy wystudzony,
gęstniejący budyń. Układamy na wierzchu świeże maliny i
dekorujemy listkiem mięty.
Serwujemy
po całkowitym zastygnięciu masy budyniowej.
przedsiębiorstwa, kupić, szybko, jednostka, rychło
OdpowiedzUsuń