Bardzo lubię
warzywne sałatki do słoików. Przygotowuję je z sezonowych,
świeżych warzyw. Zimą kiedy wybór warzyw jest ograniczony
wyciągam sałatkę ze spiżarki i serwuję jako jarzynkę do obiadu.
(na 9 słoików 1l)
2kg młodej kapusty
1kg czerwonej
papryki
500g żółtej
papryki
750g marchwi
5 średnich cebul
pęczek natki
pietruszki
zalewa: 4 szklanki
octu
4 szklanki oleju
8 szklanek wody
5 łyżek
soli
24 płaskie łyżki
cukru
oraz liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
WYKONANIE:
Słoiki myjemy i
sterylizujemy w piekarniku nagranym do 100 stopni C przez 20 minut.
Warzywa myjemy.
Kapustę drobno szatkujemy a papryki kroimy w małą kostkę. Jeśli
dysponujemy robotem kuchennym kapustę i papryki możemy zetrzeć na
tarce o dużych oczkach. Marchew kroimy w cieniutkie plasterki a
cebule w piórka. Natkę drobno siekamy.
Wszystkie warzywa
umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy.
Do wysterylizowanych słoików nakładamy na dno po listku laurowym, 3 ziarna ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu. Słoiki napełniamy warzywami lekko dociskając.
Przygotowujemy
zalewę: Do dużego garnka wlewamy wodę, olej i ocet oraz dosypujemy
cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia.
Gorąca zalewą
wypełniamy słoiki. Od razu zakręcamy i pozostawiamy wo wystudzenia
do góry dnem.
Czy tej zalewy nie jest za dużo? Bo na oko jakoś sporo mi się wydaje :)
OdpowiedzUsuńZalewy wychodzi około 4 litrów. Mnie nieco zostało ale lepiej w tą stronę niż miałoby zabraknąć.
OdpowiedzUsuńMyślę, ze sporo zależy też jak ściśle ułożymy warzywa w słoikach.
pozdrawiam
Nie pasterzujemy
OdpowiedzUsuń