czwartek, 16 lipca 2015

Kremowy kalafior z pieprzem

Najprostsza zupa na świecie. 15 minut i gotowa ;) 
Smaczna, nieskomplikowana, z nutą świeżo mielonego pieprzu.






SKŁADNIKI:

dwa średnie kalafiory
1,5l bulionu
szklanka mleka 3,2%
łyżka masła
sól, świeżo mielony pieprz
płaskie łyżki kaszy manny

PRZYGOTOWANIE:

Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim różyczki kalafiora. Zalewamy bulionem wymieszanym z mlekiem. Gotujemy około 10-12 minut. Kilka ładnych kawałków kalafiora zostawiamy do dekoracji. Resztę miksujemy na gładką, aksamitna masę,dodając stopniowo kaszy manny.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly